Peiling: Groep de Mos blijft de grootste in Den Haag

5 October 2020, 08:54 uur
Den Haag & Regio
mainImage
ANP

De partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos van voormalig wethouder Richard de Mos, die verdacht wordt van corruptie, zou als er nu verkiezingen worden gehouden voor de raad stijgen van 8 naar 11 zetels. De PVV van Sebastian Kruis groeit zelfs nog meer, van 2 naar 7 zetels. 

Dat blijkt uit een volgens de onderzoekers representatief onderzoek onder 685 inwoners van de stad van 18 jaar en ouder door onderzoeksbureau No Ties in opdracht van Omroep West en Den Haag FM.

De ondervraagden waren degenen die reageerden op een verzoek van No Ties om mee te doen aan het onderzoek. 

Uit de peiling zou blijken dat NIDA, Islam Democraten en Partij voor de Eenheid niet terugkeren in de raad. Echter, zo geven de onderzoekers zelf al aan, dat kan er mee te maken hebben dat deze specifieke groep kiezers moeilijk te peilen is, of zoals No Ties het stelt 'dat migranten moeilijk te peilen zijn'. Onduidelijk is in hoeverre dat effect is meegewogen in de zetelverdeling. Overigens zou ook de Partij voor de Toekomst geen zetels meer veroveren, of dat te maken kan hebben met het feit dat ouderen misschien moeilijker online te peilen zijn is eveneens onduidelijk.

Uit de enquête blijkt dat voor 24 procent van de ondervraagden de corruptie-affaire waarin De Mos is verwikkeld, geen invloed heeft op het stemgedrag. Voor 27 procent is dat ‘waarschijnlijk niet’, maar voor 13 procent is dat zeker wel en voor 19 procent waarschijnlijk wel. De rest zegt het nog niet te weten of het niet te willen aangeven.

Van de huidige coalitie blijft de VVD gelijk met 7 zetels. D66 en het CDA verliezen elk 2 zetels, GroenLinks en de PvdA allebei 1.  De linkse oppositie Haagse Stadspartij (3 zetels), Partij voor de Dieren (2 zetels) en de SP (1) blijft gelijk. De rest zegt het nog niet te weten of het niet te willen aangeven.

Belangrijkste items voor de ondervraagden bij de verkiezingen in 2022 zullen zijn betaalbaar wonen (34 procent), veiligheid (33 procent maar was in 2018 37 procent), armoedebestrijding (26 procent) en duurzaamheid (16 procent, was 18 procent).

Den Haag kent ongeveer 400.000 kiesgerechtigden voor de gemeenteraad, in 2018 kwam daarvan nog niet de helft daadwerkelijk stemmen, 48 procent.